Tips & Tricks van de 3FM dj's

Goeie tips & tricks voor radiomakers zijn er genoeg te vinden op internet! Deze kreeg ik toegestuurd van een collega die ze vond op de site van de 3FM Radio-dj-school. Veel overbekende en erg algemene tips maar allemaal wel waar! Dus goed dat ze deze informatie aanbieden voor de beginnende radio-dj.

Als nieuwe radiomaker kan het moeilijk zijn om te weten wat werkt op de radio en wat niet. Daarom heeft de 3FM Radio-DJ School aan de huidige 3FM-jocks gevraagd wat hun tips zijn om een goed radioprogramma te maken.

Dit zijn volgens onder andere Michiel Veenstra, Rob Stenders, Paul Rabbering, Coen Swijnenberg en Gerard Ekdom de tips & tricks bij het maken van een radioprogramma:
 Wees altijd jezelf op de radio. Doe je niet stoerder voor dan je bent, want dat merkt je luisteraar onderbewust. Praat dus zoals je altijd praat en reageer zoals je altijd reageert.
 Verdraai je stem niet, maar praat zoals je in het dagelijks leven praat. Een natuurlijke stem is altijd mooier dan een geforceerde!
 Praat zoveel mogelijk tegen één persoon. Niemand voelt zich aangesproken als je "jullie" zegt, bijna iedereen voelt zich aangesproken als je "jij" zegt.
 Probeer zo vaak mogelijk beelden op te roepen bij je luisteraar, dat maakt radio spannend.
 Wees kritisch op wat je zegt op de radio. Jij vind alles wat je vertelt leuk, maar de luisteraar misschien niet. Hou overbodige, saaie info dus uit je uitzending.
 Gebruik zo min mogelijk woorden per zin om je verhaal te doen. Dan kom je krachtiger over en blijft je boodschap beter hangen bij de luisteraar.
 Vertel regelmatig een persoonlijk verhaal, zodat je luisteraar je leert kennen. Zo bouw je een band op met je luisteraar en komt hij/zij terug.
 Lees nooit iets voor, dat klinkt vreemd. Vertel alles zoals je dat in het dagelijks leven ook doet. Zelfs nieuws uit de krant!
 Denk altijd goed na voordat je "zomaar" door een plaat heen praat. Het is altijd iemands favoriete plaat en die luisteraar hoort die plaat het liefst helemaal! Dat geldt ook voor het intro van je muziek, praat het ook regelmatig eens niet vol.
 Je luisteraar is geen radio-DJ en heeft dus niets aan vaktaal als "Welkom in het tweede uur", "Oeps, deze sweeper wilde niet starten in mijn Dalet", "Tijd voor het volgende item".
 Sla "saaie" lange intro's (zoals "Met wie?", "Hoe gaat het?" en "Waar bel je voor?") in een telefoongesprek over. Kom liever meteen to the point zodat je luisteraars weten waar je het over gaat hebben in het gesprek. Start dus bijvoorbeeld met "Ruud aan de telefoon. Jij belt over... Vertel!"
 Bereid je programma goed voor! Neem een paar uur de tijd om ervoor te zorgen dat je inhoudelijk het beste kunt vertellen wat je maar kunt vinden, regelen en bedenken. Jouw radioprogramma is toch het beste?
 Ontwikkel je eigen stijl. Zorg dat je goed weet wie je bent en wat jou uniek maakt. Vergroot die eigenschappen uit in je programma.


Alleen is het zo jammer dat als je naar veel jocks van 3FM op dit moment luistert, ze zelf exact het tegenovergestelde blijken te doen van wat ze hier preken. Back to school!

Simplex Magazine2

Aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

Radio Stuff Friends

Reacties

Recent Comments Widget

Populaire berichten

Radio Stuff Nieuws

AllAccess Headlines

FMQB News

Radio Ink Headlines