Zinloze jingles


In elk radioprogramma en bij elk radiostation zijn jingles belangrijk. Deze zorgen er namelijk naast de stationsnaamvernoemingen van de jocks voor dat de luisteraar wordt geholpen zich te herinneren naar welk station die heeft geluisterd.

Luisteronderzoek
Respondenten van het luisteronderzoek in Nederland vullen via internet of schriftelijk in welk radiostation ze op welke tijd hebben beluisterd. Maar natuurlijk houdt niemand dat exact bij op het moment dat de beluistering plaats vindt. In de praktijk gebeurt dit aan het einde van elke dag of soms zelfs aan het einde van de week! Hierbij moeten ze zich dus juist herinneren welk station aan heeft gestaan op tijdstippen die soms een week eerder hebben plaats gevonden. Erg belangrijk dus dat die luisteraars weten welk radiostation het was dat aan stond.

PPM
Zelfs in markten in de V.S. en Zwitserland waar de PPM-meter de invuloefening van de luisteraar heeft verdreven en er met een soort ‘fingerprinting’ digitaal wordt gemeten naar welk station de persoon luistert, blijkt de vernoeming van de stationsnaam nog steeds belangrijk. Voor de ‘awareness’ van de merknaam, de terugkering van regelmatige luisteraars en de opwekking van interesse bij nieuwe luisteraars is zelfs bij het gebruik van een PPM-meter de naam van het station altijd erg belangrijk.

Gebruik dus elk moment dat er is tussen de verschillende programma-elementen om de stationsnaam in het geheugen van de luisteraar te prenten. Natuurlijk wel op ’n gevarieerde manietr zodat de grote herhaling van de naam niet gaat irriteren. Maar laat in elk geval geen mogelijkheid tot stations identificatie schieten.

Logisch
In de praktijk gebeurt dit namelijk nog regelmatig, ook bij landelijke radiostations. Soms wordt er ‘droog doorgestart’ waarbij tussen 2 platen geen jingle wordt gedraaid noch een stationsnaamvernoeming wordt gedaan door de presentator. Bij sommige station wordt dit bewust zo nu en dan gedaan om de luisteraar niet té veel de stationsnaam voor te schotelen. Of dat een goede keuze is, daar valt over te discussiëren. Zeker met de tegenwoordig korte luistertijd.

Roodshow
Iets waar in elk geval geen discussie over mogelijk is, is dat wanneer je dan toch een jingle draait die ook de stationsnaam moet bevatten. Dat lijkt logisch maar als je wat rond zapt op de radio schrik je al snel van de hoeveelheid jingles zonder stationsnaam. Zo ook bij Radio 2 afgelopen woensdag 5 september in het programma ‘de Roodshow’van Jan Willem Roodbeen. Hierin wordt tussen 2 platen in een jingle gedraaid met alleen maar de tekst: “De Roodshow”. Doe dan niks! Dit is een compleet zinloze jingle die met de toevoeging van de naam “Radio 2” ineens wel waardevol wordt.

Check hier het fragment van Radio 2:
 

Alleen de programmanaam noemen in een jingle gaat uit van de verwachting dat de luisteraar dan weet dat het een programma op Radio 2 betreft. Dat gaat misschien nog voor je P1-luisteraar op maar zeker niet voor je P2’s en P3’s. En het scheelt maar 2 woorden! Twee woorden die het verschil kunnen maken tussen wel en geen kruisje bij het beluisterde kwartier in het luisteronderzoek.

‘Phantome cume’
Dit soort jingles is de grootste oorzaak van een probleem waar veel stations in ons land onbewust last van hebben: “phantom cume” of “fantoom cumulatief”. Dit zijn luisteraars die wel naar je luisteren maar noteren dat ze niet hebben geluisterd of nog erger, naar een ander hebben geluisterd. Scherp en kritisch hiermee omgaan is de makkelijkste en goedkoopste manier om je marktaandeel op te krikken. 

Simplex Magazine2

Aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

Radio Stuff Friends

Reacties

Recent Comments Widget

Populaire berichten

Radio Stuff Nieuws

AllAccess Headlines

FMQB News

Radio Ink Headlines